Yfantis

Θωμάς Υφαντής 

Καθηγητής Ψυχιατρικής

Επιστημονικώς Υπεύθυνος του Έργου

Ο Καθηγητής Θωμάς Υφαντής είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου και εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή ως Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής και Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Απέκτησε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής το 1991. Εργάστηκε επί τριετία σε εξωνοσοκομειακές δομές παροχής Ψυχιατρικής περίθαλψης με βάση την Κινητή Μονάδα Ψυχιατρικής Περίθαλψης Υπαίθρου του Νομού Φωκίδος και στη συνέχεια εργάστηκε ως ψυχοθεραπευτής στο ιδιωτικό του ιατρείο στην Αθήνα μέχρι τον διορισμό του στο Πανεπιστήμιο, το 2002. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ψυχοσωματική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Manchester της Μεγάλης Βρετανίας υπό την εποπτεία του Καθηγητή Ψυχοσωματικής Ιατρικής Francis Creed. Το 2001 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το 2006 Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής, το 2009 Αναπληρωτής Καθηγητής και το 2014 Καθηγητής Ψυχιατρικής.

Η ψυχοθεραπευτική του παιδεία συμπεριλαμβάνει εκπαίδευση στην Mεθοδολογία της Συστημικής Προσέγγισης και της Οικογενειακής Θεραπείας, προσωπική ψυχανάλυση, και ψυχαναλυτικές εποπτείες. Η κλινική του δραστηριότητα εστιάζει κυρίως στην Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία, στις μορφές Εξωνοσοκομειακής Παροχής Ψυχιατρικών Υπηρεσιών στην Κοινότητα, στην Ψυχιατρική και Ψυχοθεραπευτική φροντίδα του σωματικά ασθενούς που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο (Συμβουλευτική-Διασυνδετική Ψυχιατρική), στην Ψυχιατρική Περίθαλψη στο Σπίτι του Αρρώστου καθώς και σε θέματα Αποϊδρυματοποίησης και Ψυχιατρικής Αποκατάστασης. Οργάνωσε και λειτούργησε ως Επιστημονικά Υπεύθυνος κατά τα έτη 2006-2010 τη Μονάδα Συμβουλευτικής-Διασυνδετικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (Ε.ΠΡΟ.ΨΥ.Η).

Διδάσκει στο μάθημα της Ψυχιατρικής στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και είναι υπεύθυνος του κατ’ επιλογήν μαθήματος Ψυχοσωματική Ιατρική. Διετέλεσε υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ψυχιατρικής Κλινικής από το 2002 έως το 2006 και δίδαξε επί σειρά ετών στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διδάσκει επίσης Ψυχιατρική στους ειδικευόμενους της Ψυχιατρικής, ενώ παρέχει στο πρόγραμμα της εκπαίδευσής τους κλινικές και ψυχοδυναμικές εποπτείες. Έχει επιμεληθεί τις Ελληνικές εκδόσεις των διδακτικών εγχειριδίων «Η Ψυχοδυναμική Ψυχιατρική στην Κλινική Πράξη» του G. Gabbard και «Εγχειρίδιο της Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο» του Massachusetts General Hospital (Th. Stern, G. Fricchione, N.H. Cassem και συνεργάτες). Έχει, τέλος, υπό την εποπτεία του σημαντικό αριθμό μεταπτυχιακών σπουδαστών που εκπονούν την μεταπτυχιακή τους εργασία ή εκπονούν την διδακτορική τους διατριβή.

Το ερευνητικό του έργο εστιάζει κυρίως στη μελέτη της προσωπικότητας, των μηχανισμών άμυνας του Εγώ και στην Ψυχοσωματική Ιατρική και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 90 επιστημονικές εργασίες σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Η έρευνά του έχει τύχει χρηματοδότησης από την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία, την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και από το Υπουργείο Παιδείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ανταγωνιστικών προγραμμάτων. Διατηρεί ερευνητικές συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια: University of Manchester (UK), Federal University of Ceara, Fortaleza (Brazil) και University of Granada (Spain).

Είναι μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Γραμματέας του Κλάδου Συμβουλευτικής-Διασυνδετικής Ψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και μέλος των διεθνών εταιρειών European Association of Psychosomatic Medicine (EAPM) και European Association for Somatisation and Medically Unexplained Symptoms (EURASMUS). Είναι επίσης μέλος της επιτροπής σύνταξης (EditorialBoard) των Διεθνών επιστημονικών περιοδικών Journal of Psychosomatic Research, Case Reports in Psychiatry, World Journal of Gastroenterology και Journal of Psychology and Clinical Psychiatry και της Encyclopedia o fQuality of Life Research and Well-Being, ενώ είναι κριτής (reviewer) σε περισσότερα από 40 Διεθνή επιστημονικά περιοδικά.


 

Prof Francis Creed

Francis Creed

Professor of Psychological Medicine

University of Manchester, UK

Ο Καθηγητής κ. Francis Creed είναι Καθηγητής Ψυχοσωματικής Ιατρικής στο τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Manchester της Μεγάλης Βρετανίας από το 1997. Έχει κατευθύνει τις ερευνητικές προσπάθειές του προς την διερεύνηση της αιτιολογίας και της θεραπείας της σωματοποίησης και των ψυχολογικών διαταραχών που σχετίζονται με τη σωματική νόσο. Επίσης, διετέλεσε Κοσμήτορας Έρευνας στο τμήμα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Manchester, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης για την Ψυχική Υγεία και την Κοινωνική Φροντίδα του Manchesterκαι ήταν επίσης μέλος της Βρετανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής (MRC) και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής-Διασυνδετικής Ψυχιατρικής και Ψυχοσωματικής (EACLPP). Έχει διατελέσει Εκδότης (Editor) του περιοδικού JournalofPsychosomaticResearch (1999-2011) και εκλεγμένο Μέλος της Ακαδημίας των Ιατρικών Επιστημών. Συμμετέχει στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Αμερικανικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας και είναι μέλος της ειδικής ομάδας (TASKFORCE) για την επανεξέταση της διάγνωσης των σωματόμορφων διαταραχών για την πέμπτη έκδοση του Αμερικανικού Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου, στην ομάδα του Βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την φροντίδα (NICE) για την κατάθλιψη σε άτομα με χρόνια σωματικά προβλήματα, και στην ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για την ταξινόμηση της Σωματικής Δυσφορίας και των Αποσυνδετικών Διαταραχών. Ο Καθηγητής Francis Creed έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 250 άρθρα σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, με περισσότερες από 8.700 αναφορές και h-δείκτη 48. Εκτός δουλειάς, ο Francis περνάει το χρόνο του ταξιδεύοντας σε ενδιαφέρουσες χώρες, κάνοντας πεζοπορία, μαθαίνοντας να παίζει φλάουτο, κολυμπώντας, και παίζοντας με τα εγγόνια του.  


Constantopoulos

Σταύρος Κωνσταντόπουλος

Καθηγητής Πνευμονιολογίας

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ο Καθηγητής κ. Σταύρος Κωνσταντόπουλος είναι Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έχει διατελέσει Ιατρικός Διευθυντής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και Διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών  (ΤΕΠ) του ίδιου νοσοκομείου. Έλαβε το πτυχίο  του και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε συνεργάτης Πνευμονολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Albert Einstein του Πανεπιστημίου του Temple, Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ, Επισκέπτης Ερευνητής του Κλάδου Πνευμονιολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος (NIH) των ΗΠΑ, και Επισκέπτης Ιατρός του Τμήματος Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Georgetown, WashingtonDC, ΗΠΑ. Ο Καθηγητής Σταύρος Κωνσταντόπουλος έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 60 εργασίες σε διεθνή περιοδικά με περισσότερες από 1000 αναφορές και h-δείκτη 20. 


drosos aleksandros

Αλέξανδρος Α. Δρόσος

Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ο Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Δρόσος είναι Καθηγητής Παθολογίας/Ρευματολογίας και Διευθυντής της Ρευματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Μπάρι στην Ιταλία, κατέχει της ειδικότητες της Εσωτερικής Παθολογίας και Ρευματολογίας και έχει εκπονήσει τη Διδακτορική του Διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  Υπήρξε συνεργάτης της Ρευματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου του Guy’s, στο Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία και Επισκέπτης Ερευνητής στο NationalInstituteofHealth (NIDS), Bethesda, ΗΠΑ. Ο Καθηγητής κ. Δρόσος έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 250 εργασίες σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με περισσότερες από 7300 αναφορές και h-δείκτη 35. Κατά τα τελευταία 10 χρόνια έχει αναπτύξει ισχυρούς ερευνητικούς δεσμούς με τη Μονάδα Συμβουλευτικής- Διασυνδετικής Ψυχιατρικής του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνεργασία η οποία έχει οδηγήσει σε μια σειρά από δημοσιεύσεις σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. 


Guthrie

Elspeth Guthrie

Consultant in Psychological Medicine

Honorary Professor of Psychological Medicine and Medical Psychotherapy

UniversityofManchester, UK

Η Καθηγήτρια κ. ElseGuthrie είναι πρώην πρόεδρος του Τμήματος Διασυνδετικής Ψυχιατρικής του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων της Μ. Βρετανίας και πρώην  αντιπρόεδρος της Εταιρείας για την Έρευνα στην Ψυχοθεραπεία. Έχει διευθύνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του NorthWestHigherTrainingSchemeστην Γενική Ψυχιατρική και είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών της Βρετανικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας. Η Καθηγήτρια ElseGuthrie ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την έρευνα που εστιάζει στη σχέση μεταξύ συναισθηματικών παραγόντων, κατάθλιψης και σωματικών συμπτωμάτων.  Εστιάζει επίσης το ενδιαφέρον της στις ψυχολογικές θεραπείες και έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα της ψυχολογικής θεραπείας σε άτομα με συνυπάρχοντα σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα υγείας. Έχει δείξει ότι οι ψυχολογικές θεραπείες μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές αλλά και οικονομικές εάν στοχεύουν καταλλήλως σε αυτούς τους ασθενείς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από βοήθεια. Έχει επίσης πρόσφατα δείξει την αποτελεσματικότητα της σύντομης ψυχοθεραπείας για τους ανθρώπους που αυτοτραυματίζονται. Η Καθηγήτρια ElseGuthrie έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 80 εργασίες σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με περισσότερες από 2500 αναφορές και h-δείκτη 27. 


Carvalho Photo

Andre F. Carvalho

Associate Professor of Psychiatry

University of Ceará, Fortaleza, Brazil

Ο Καθηγητής κ. AndreF. Carvalhoέλαβε το πτυχίο Ιατρικής από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Ceará (Βραζιλία). Ολοκλήρωσε την ψυχιατρική του εκπαίδευση στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα Mário Martins, στο Porto Alegre (Βραζιλία). Το 2005 υποστήριξε την διδακτορική του διατριβή στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Rio Grande do Sul (Βραζιλία). Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Ceará (Φορταλέτζα, Βραζιλία). Ηγείται της ερευνητικής ομάδας “Psychiatry Research Group” στο ίδιο πανεπιστήμιο. Οι κύριοι τομείς των ερευνητικών του ενδιαφερόντων βρίσκονται στο πεδίο των διαταραχών της διάθεσης και σε εκείνο της συμβουλευτικής- διασυνδετικής ψυχιατρικής. Ασκεί τόσο βασική όσο και εφαρμοσμένη κλινική έρευνα. Οι ερευνητικές του προσπάθειες είχαν ως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα έναν σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Είναι κριτής σε πολλά επιστημονικά περιοδικά στο γνωστικό του αντικείμενο. Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από το «Εθνικό Συμβούλιο της Τεχνολογικής και Επιστημονικής Ανάπτυξης» (CNPq, Βραζιλία) και το ‘Fundaηγo Cearensede Apoioao Desenvolvimento Cientifico and Tecnologico’ (FUNCAP, Βραζιλία). Συνεργάζεται με αρκετούς ερευνητές στο εξωτερικό και μαζί με τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του έργου ΑΡΙΣΤΕΙΑ έχουν εγκαθιδρύσει την “Fortaleza-Ioannina coalition”, που συνιστά μια ισχυρή συλλογική προσπάθεια μεταξύ των Ιατρικών Σχολών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Ελλάδα) και του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Ceará (Βραζιλία). 


AthinaTatsioni

Αθηνά Τατσιώνη

Επίκουρη Καθηγήτρια Γενικής Ιατρικής

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η Καθηγήτρια κ. Αθηνά Τατσιώνη Επίκουρη Καθηγήτρια Γενικής Ιατρικής και Υπεύθυνη Γενική Ιατρός  στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ολοκλήρωσε την γενική πρακτική εκπαίδευση ειδικότητας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Παρακολούθησε τις δραστηριότητες του Κέντρου για την Ολοκληρωμένη Φροντίδα Υγείας της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου του Durham, Μ. Βρετανία. Διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνητική συνεργάτης στο Ινστιτούτο για την Κλινική Έρευνα και την Health Policy Studies στο Tufts στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης των ΗΠΑ. Έχει πιστοποιηθεί ως Γενική και Οικογενειακή Ιατρός. Υποστήριξε την διδακτορική της διατριβή στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι επίσης Επίκουρη Καθηγήτρια (adjunct) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts, Βοστώνη, ΗΠΑ. ΕίναισυνεργαζόμενηΕκδότης (Coordinating Editor) τουπεριοδικούEuropean Journal of Clinical Investigation. Η Καθηγήτρια Αθηνά Τατσιώνη έχει δημοσιεύσει 38 εργασίες σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με 617 αναφορές και h-δείκτη 13.


Paika

Βασιλική Πάϊκα

Ψυχολόγος, Δρ. Ιατρικής,

Μετα-διδακτορική Ερευνήτρια

H Βασιλική Πάϊκα είναι η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ερευνητικού προγράμματος: «Εφαρμόζοντας αποτελεσματικές και επωφελείς στρατηγικές ώστε να μειωθούν οι έκτακτες και επείγουσες επισκέψεις ασθενών με χρόνιες σωματικές νόσους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών». Αποφοίτησε από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, στην Κρήτη, το 2005. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 2012, με τίτλο «Κλινικοί δείκτες και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σχετίζονται με την ψυχική καταπόνηση και την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου», υπό την επίβλεψη του κ. Θ. Υφαντή. Η Βασιλική Πάϊκα έχει δημοσιεύσει 8 εργασίες σε διεθνή περιοδικά με 146 αναφορές και h-δείκτη 7.


Theocharopoulos

Νίκος Θεοχαρόπουλος

Ψυχίατρος

Υποψήφιος Διδάκτωρ

Ο Νίκος Θεοχαρόπουλος είναι Ψυχίατρος. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ειδικεύθηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης και στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, όπου έλαβε και τον τίτλο της ειδικότητας. Στην παρούσα φάση είναι υποψήφιος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ είναι μέλος  της  ερευνητικής ομάδας στο πρόγραμμα δράσης «ΑΡΙΣΤΕΙΑ»/ “ABREVIATE”. Παράλληλα, διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο.


Ninou

Αγγελική Νίνου

Ψυχολόγος, MSc

Υποψήφια Διδάκτωρ

Η Αγγελική Νίνου είναι Κλινική Ψυχολόγος και Υποψήφια Διδάκτωρ του τμήματος Ψυχιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι επίσης Υπεύθυνη Δομής σε δυο Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας στα Ιωάννινα. Μετά την απόκτηση του Πτυχίου της στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Vincennes-Saint-Denis (Paris-VIII) στο Παρίσι. Απέκτησε το Master Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Vincennes-Saint-Denis στο Παρίσι.

Εκπαιδεύτηκε στην ψυχοπαθολογία της συλλογικής βίας όπως προσεγγίζεται από την εθνοψυχιατρική οπτική του καθηγητή TobieNathan και από την γεωπολιτική ψυχολογία όπως αναπτύχθηκε από την καθηγήτρια FrançoiseSironi. Η πανεπιστημιακή της έρευνα εστιάστηκε στις ψυχολογικές επιπτώσεις της εξορίας των Ελλήνων πολιτικών κρατούμενων της Χούντας (1067-1974), καθώς και στη φροντίδα πολιτικών προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη Γαλλία με συμπτώματα ψυχικού τραύματος. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν επίσης τις κλινικές προεκτάσεις των πολιτισμικών δεσμών και αναπαραστάσεων στην ψυχοπαθολογία, την ιδιαιτερότητα της ψυχολογικής προσέγγισης περιθωριοποιημένων πληθυσμών, και την ανάλυση κλινικών πρακτικών σε ποικίλα πλαίσια. Έχοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορική προοπτική των κλινικών πρακτικών, παρακολούθησε το Master Ιστορίας των Επιστημών, με έμφαση στην Ιστορία της Ψυχολογίας, στο Κέντρο Alexandre-Koyré της ÉcoledesHautes ÉtudesenSciencesSociales στο Παρίσι.

Τα προγενέστερο ενδιαφέρον της για τις σχέσεις των πολιτισμικών δεσμών και πεποιθήσεων συγκεκριμένων πληθυσμών με την ψυχολογική τους κατάσταση, την οδήγησε στο να επικεντρωθεί στις σχετιζόμενες με την ασθένεια συμπεριφορές των ατόμων με χρόνιες σωματικές νόσους σε συνάφεια με τις θρησκευτικές τους αναπαραστάσεις και τις αντιλήψεις τους για την ασθένεια. Στην παρούσα φάση, ετοιμάζει τη Διδακτορική της διατριβή με θέμα τις σχέσεις της θρησκείας και των αντιλήψεων περί ασθένειας με τη συχνότητα της χρήσης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των ατόμων με χρόνιες σωματικές νόσους που αναζητούν επείγουσα ή απρογραμμάτιστη φροντίδα. Η διατριβή της εκπονείται στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος του τμήματος Ψυχιατρικής ARISTEIA-ABREVIATE: “ Εφαρμόζοντας αποτελεσματικές και επωφελείς στρατηγικές ώστε να μειωθούν οι έκτακτες και επείγουσες επισκέψεις ασθενών με χρόνιες σωματικές νόσους  στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ”.


Ntountoulaki

Ελισάβετ Ντουντουλάκη

MSc Psychology

Υποψήφια Διδάκτωρ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Λύκειο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.  Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Μ. Βρετανία, στο University of Sunderland (MSc Psychology ).  Συνεχίζει τις σπουδές της εκπονώντας τη Διδακτορική της Διατριβή στον τομέα Κοινωνικής Ιατρικής και Ψυχικής Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα “Αυτοκτονικότητα και Χρόνια Σωματική Νόσος” συνεργαζόμενη με την ερευνητική ομάδα του προγράμματος Αριστεία «Εφαρμόζοντας αποτελεσματικές και επωφελείς στρατηγικές ώστε να μειωθούν οι έκτακτες και επείγουσες επισκέψεις ασθενών με χρόνιες σωματικές νόσους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών».