Αυτό το πρόγραμμα ενοποιεί την εργασία που έχει γίνει προηγουμένως από την ερευνητική μας ομάδα σχετικά με τις ψυχοκοινωνικές πτυχές των χρόνιων σωματικών παθήσεων.


Ψυχολογικοί παράγοντες που συνδέονται με τη χρόνια σωματική νόσο και κακές εκβάσεις υγείας
Σε πολλές δημοσιευμένες μελέτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ο κύριος ερευνητής έχει αξιολογήσει τους ψυχολογικούς παράγοντες που συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα χρόνιων σωματικών νόσων και του αντίκτυπου που αυτές έχουν σε διάφορες εκβάσεις υγείας. Έχει εστιάσει στα ρευματολογικά νοσήματα, τον καρκίνο, τις χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, την ΧΑΠ και το διαβήτη, και έχει σταθμίσει το ερωτηματολόγιο ανίχνευσης της κατάθλιψης Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9) για χρήση σε Έλληνες ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα. Έχει επιβεβαιώσει την υψηλή συχνότητα της ψυχιατρικής συννόσησης στους Έλληνες ασθενείς με χρόνιες σωματικές νόσους και τη σχέση αυτής με την εξασθένιση της σχετικής με την υγεία ποιότητα ζωής, τη φτωχή συμμόρφωση και δέσμευση στη λήψη θεραπείας, το ρόλο της στη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία ή άλλες επαγόμενες από τη νόσο συμπεριφορές. Έχει επίσης τονίσει τον ρόλο του υποκείμενου ψυχολογικού αμυντικού προφίλ καθώς και του προφίλ του τρόπου αντιμετώπισης στη διαμόρφωση διάφορων εκβάσεων των ασθενειών, και έχει τεκμηριώσει τον συνήθως υποτιμημένο αλλά κρίσιμο ρόλο της διαδικασίας της σωματοποίησης στη διαμόρφωση των εκβάσεων υγείας στον καρκίνο, στις φλεγμονώδεις διαταραχές του εντέρου, στο γλαύκωμα, στην ΧΑΠ και στις ρευματολογικές νόσους.


Παράγοντες που προβλέπουν συχνή χρήση υπηρεσιών υγείας
Σε μελέτες κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ετών, οι Else Guthrie και ο Francis Creed έχουν εκτιμήσει το ρυθμό των ιατρικών επισκέψεων στην πρωτοβάθμια ή/και στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας συμπεριλαμβανομένων των ΤΕΠ και προσδιόρισαν προγνωστικούς παράγοντες της χρήσης υπηρεσιών υγείας. Σε όλες σχεδόν τις μελέτες αυτές, η ψυχολογική κατάσταση ήταν σημαντικός προγνωστικός δείκτης της χρήσης υπηρεσιών υγείας. Σε μια μελέτη, που σχετίζεται περισσότερο με την παρούσα έρευνα, οι ίδιοι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι άγαμοι, οι ασθενείς που ζούσαν χωρίς κάποιον σύντροφο, οι ασθενείς που πάσχουν από διαταραχή πανικού (παρούσα στο 22% των συχνών χρηστών) και η αντίληψη των ασθενών για τη νόσο τους ήταν ισχυροί προγνωστικοί παράγοντες της συχνής χρήσης της απρογραμμάτιστης περίθαλψης ακόμα και αφού σταθμίστηκε η σοβαρότητα της σωματικής τους κατάστασης.


Μείωση των δαπανών και της χρήσης υγειονομικής περίθαλψης
Οι Francis Creed και Else Guthrie έχουν πραγματοποιήσει δύο τυχαιοποιημένες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα σε σχέση με το κόστος των ψυχολογικών παρεμβάσεων στους ασθενείς που είναι συχνοί χρήστες υπηρεσιών υγείας, οι οποίες έδειξαν ότι η θεραπεία οδήγησε σε βελτίωση της κατάστασης της υγείας τους και σε μείωση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.


Βελτίωση της έκβασης των χρονίων νοσημάτων
Ο κύριος ερευνητής σε συνεργασία με τον Francis Creed και την Else Guthrie έχουν αξιολογήσει σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη με ομάδα ελέγχου την αποτελεσματικότητα μιας ψυχολογικής θεραπείας (Διαπροσωπική Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία /Interpersonal Psychodynamic Psychotherapy - IPT) στους ασθενείς με σοβαρό σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Οι Francis Creed και Else Guthrie έχουν επίσης αξιολογήσει σε τυχαιοποιημένες μελέτες την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας σε ασθενείς που εξετάζονται στα ΤΕΠ μετά από αυτοτραυματισμό και σε ενηλίκους με φτωχά ελεγχόμενο διαβήτη. Όλες οι παρεμβάσεις οδήγησαν σε καλύτερες εκβάσεις.


Εφαρμοσιμότητα
Μια πρόσφατη μελέτη των Francis Creed και Else Guthrie σχετικά με τους ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες που συνδέονται με την έναρξη και την επιμονή των ιατρικά ανεξήγητων συμπτωμάτων έχει καταδείξει την εφαρμοσιμότητα της χρήσης ενός λεπτομερούς ερωτηματολογίου στο ιατρικό περιβάλλον στο Μάντσεστερ του Η.Β., και υποθέτουμε ότι το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα, όπως άλλωστε πλήθος προηγούμενων μελετών της Ελληνικής ερευνητικής ομάδας έχει επίσης δείξει.